
Drømmer du om nytt kjøkken, bad eller garderobe?
– Kjøkkenet er ofte det mest brukte rommet i hjemmet. Det er viktig at det er et sted du trives godt, sier Ann Iren Kampesveen, som jobber som daglig leder i Strai kjøkken på Lillehammer. Hun jobber også med å utvikle og planlegge utstillingene i alle butikkene som forhandler Strai Kjøkken.
Strai kjøkken er den største og eldste familieeide kjøkkenprodusenten i Norge. Med lidenskap for kjøkkendesign og håndverk i snart 100 år, og butikker over store deler av Norge, har de en unik innsikt i det norske markedet.
NB: Det er en feil du kan gjøre når du velger kjøkken. Se hva det er nederst i artikkelen.
Her er ti kjøkkentrender for 2025:

Et kjøkken som varer
– En tendens vi har sett de siste årene, er at nordmenn har blitt mer opptatt av bærekraft og miljø. Når vi velger nytt kjøkken, går vi gjerne for noe som skal vare år etter år, sier Ann Iren.
– Vi bruker god tid sammen med kundene våre, først og fremst for å forstå deres behov, ønsker og interiørstil. Skreddersøm i kombinasjon med kvalitetsmaterialer gir alltid et godt resultat og langsiktige valg, sier Ann Iren.

Dristigere fargevalg og personlig preg
Vi ser at folk ønsker å skape et mer «ekte» hjem som er mindre striglet og med flere personlige detaljer, forteller Ann Iren.
– Jeg ser at stadig flere tør å være mer personlig i fargevalget og våger å skille seg ut. Nordmenn ønsker seg et mer personlig preg på hjemmet sitt.
Ann Iren sier det er viktig å følge magefølelsen og være tro mot det du liker.
– Da blir du gjerne mer fornøyd med ditt nye kjøkken på sikt, som igjen gjør det til et mer varig og bærekraftig valg, fortsetter hun.

Nordisk eleganse
Japandi-kjøkkenet kjennetegnes av minimalistisk design med fokus på kvalitet og håndverk. Japandi kombinerer skandinavisk funksjonalitet og enkelhet med japansk design.
– Vi vil fortsatt ha nordisk eleganse! Naturlige materialer og rene linjer skaper en rolig og harmonisk helhet. Japandi preges av naturmaterialer som tre, stein og keramikk, forklarer Ann Iren.

– Den minimalistiske og funksjonelle nordiske stilen vil sammen med japansk estetikk gi et rolig og innbydende kjøkken der det beste fra to verdener finner sammen, forklarer Ann Iren.

Et smartere kjøkken
Smartteknologien har også inntatt husets hjerterom. Integrerte hvitevarer styres fra apper, kokende- eller kullsyrevann får du rett fra krana, og for de som har plass, har vinskapet nærmest blitt fast inventar i kjøkkenet.
– På kjøkkenet gjør teknologi at hobbykokker kan få de samme, effektive hjelpemidlene som profesjonelle, sier Ann Iren.
– Nordmenn legger gjerne mye penger i hvitevarer, men teknologien skal ikke nødvendigvis vises. Det gjelder også avtrekkshetten, som gjerne skal være en benkeventilator eller ha samme farge som resten av innredningen, fortsetter hun.

Landlig sjarm
Shakerstilens tidløse eleganse har sine røtter fra 1700-tallets Amerika og er et levende uttrykk for tre kjerneverdier: ærlighet, funksjon og enkelhet.
– Stramme, rene linjer, asketiske detaljer og nøye utført håndverk står i sentrum. Stilen er ikke bare historie; men en levende trendsetter som fortsetter å prege moderne hjem, sier Ann Iren.
Shakerstilen forener klassisk og moderne stil i en ny drakt, og representerer et bærekraftig designvalg man kan leve lenge med.
– Shakerstilen gir deg et fleksibelt kjøkken som gjør det enkelt å gi det en personlig touch. En tidløs, enkel, funksjonell og ryddig stil som fungerer til flere uttrykk, legger Ann Iren til.

Rondane- og Lindøya-modellene til Strai kjøkken i den fine shakerstilen:
Praktisk kjøkken
Kjøkkenet i dag skal være et sted som rommer mange behov. Det blir brukt til matlaging og spising, som sosialt knutepunkt, hjemmekontor og tegneplass for barna.
– Det er viktig at dagens kjøkken passer din livssituasjon og at det fungerer så sømløst og praktisk som mulig.


– Vi er også glad i praktiske høyskap med funksjonell oppbevaringsplass på en ryddig måte. I tillegg har pantry room også blitt ettertraktet.
Kjøkkeneksperten ber deg tenke gjennom hva som er viktig for deg og dine.
– Ta gjerne med en plantegning eller bilde, så kan vi hjelpe deg med å utnytte rommets fulle potensial, sier Ann Iren.

Ekte og naturlige materialer
– Vi bor jo i Norge, så vi har lange vintre og bruker mye tid inne. Vi ser nå at det stadig kommer flere brune trefarger. Det er med på å skape en ekstra lun stemning i hjemmet vårt, sier Ann Iren.
Mange nordmenn ønsker seg naturlige materialer som tåler mye og føles gode å omgi seg med.
– Kjøkken i naturproduktene tre og benkeplater i stein er veldig populært akkurat nå. På fronter er det særlig eik og ask som dominerer, gjerne beiset i dype nyanser, forklarer Ann Iren.

Egen kaffestasjon
En annen trend vi ser nå, er at vi ønsker oss en egen plass til kaffemaskinen.
– Det kan gjerne være et penskap, med en fin steinplate og pene kopper inni. Vi er opptatt av å ha et hyggelig sted å lage kaffe – både til oss selv og gjestene.


Pocketskap er en estetisk og smart løsning som gir diskret oppbevaring.
Rilleglass og reoler
Rillene er tilbake for fullt. Du ser det på lampeskjermer, skåler og boller – og nå også på kjøkkenet.
– Det er veldig fint med overskap med rilleglass. Da kan man se litt hva som skjuler seg bak. Det gir et elegant og litt eksklusivt uttrykk, sier kjøkkenentusiasten.


Åpne hyller er også et populært valg.
– Reoler er en fin måte å vise fram hva du har. Det gir et enda mer personlig preg på kjøkkenet og en litt mer maksimalistisk stil, sier Ann Iren.

Runde former
Runde, organiske former startet på badet, på møbler og stoler. Nå ser vi også runde øyer og runde fronter på kjøkkenet.
– Det blir så lekkert når det gjøres på riktig måte. Når det gjøres med omhu ser det veldig eksklusivt ut.
– Dette er en en stor trend for 2025! Buer er hot, sier Ann Iren.


Ikke gjør denne feilen
Avslutningsvis deler Ann Iren noen feil vi bør unngå når vi skal velge nytt kjøkken.
– En feil flere gjør er å kun tenke på hva som ser fint ut og glemmer å tenke på funksjonalitet. Man ønsker jo gjerne et kjøkken som både er fint og praktisk – og som er lett å holde ryddig og pent.
– Det er alltid lurt å få råd og veiledning av noen som kan skreddersy kjøkkenet for ditt behov. Man bør aldri ta raske avgjørelser, men tenke nøye gjennom valgene sine. Et kjøkken er ikke lett å angre, sier hun og legger til:
– Husk at vi i Strai kjøkken er her for å hjelpe deg med å designe ditt ideelle kjøkken. Det er bare å komme innom eller ta kontakt, så hjelper vi deg.


Mye mer enn bare kjøkken!
Modellutvalget til Strai er ikke bare begrenset til kjøkkenet – de tilpasser møbler til bad, garderobe, vaskerom og andre møbler som for eksempel tv møblement.
– Det blir en rød tråd i hjemmet ditt og som en forlengelse av kjøkkenet. Det gir en ekstra følelse av harmoni og luksus, sier Ann Iren.